Meny

I mål: Nå er alle Ringnes’ plastflasker laget av 80 % resirkulert materiale

- Denne uken går siste del av porteføljen vår over til flasker bestående av 80 % resirkulert plast. Det er en viktig milepæl for arbeidet med Plastløftet vårt, sier Ringnes’ egen emballasjeekspert, Sølvy Aslaksen.

Sølvy Aslaksen, emballasjeekspert i Ringnes - sammen med preformer som blåses opp til brusflasker.

 

Siden januar 2023 har alle Ringnes’ halvlitersflasker inneholdt 80 % resirkulert plast (rPET), og nå kommer de øvrige flaskestørrelsene etter. - Overgangen betyr at vi årlig erstatter 5500 tonn ny plast med resirkulert materiale. I tillegg har de resirkulerte flaskene et klimaavtrykk som er omtrent 20 % lavere enn tilsvarende flasker laget av ny plast, fortsetter Sølvy.

Sirkulærøkonomi i praksis
Den resirkulerte plasten Ringnes bruker i plastflaskene kommer fra Norge og gjenvinningsanlegget til Veolia som åpnet på Fetsund i 2021. Tidligere ble norske panteflasker sendt til utlandet for å bli resirkulert. - Nå blir flaskene som samles inn i Norge til nye plastflasker i Norge, sier emballasjeeksperten videre.

80 bedre enn 100
Sølvy forteller at Ringnes i 2019 var først i Norge med å lansere plastflasker med 100 % resirkulert materiale med Imsdal-flaskene sine - men at selskapet i 2021 valgte å redusere mengden resirkulert materiale til 80 % etter anbefaling fra panteselskapet Infinitum.
- Når det etter hvert har kommet mer resirkulert materiale inn i systemet for gjenvinning har Infinitum erfart at dette påvirker effektiviteten til gjenvinningssystemet. Med 80 % resirkulert materialet sikrer man effektiv gjenvinning, høyest mulig kvalitet og lengst mulig liv til plastmaterialet som brukes i flaskene, avslutter Sølvy.

Bakgrunn for 80 %-anbefalingen:

  • Faglige utredninger har vist at en for høy andel resirkulert plast inn i systemet gjør at materialet ikke tåler like mange runder før kvaliteten blir dårlig. Da må det destrueres fremfor å brukes på nytt.
  • Med dagens teknologi er det optimale å tilføre rundt 20 % ny plast for å opprettholde kvaliteten i materialet lengst mulig.

Ringnes’ Plastløfte:
Ringnes’ Plastløfte innebærer at vi forplikter oss til å bruke mindre plast, mer resirkulert plast og sikre at alle plastflasker samles inn igjen.

  • Mål 2023: Innen utgangen av 2023 er alle plastflasker konvertert til 80 % resirkulert plast. Målet er nådd.
  • Mål 2025: Redusere bruken av ny engangsplast med 1000 tonn. 566 tonn er fjernet siden 2019.
  • Bidra til at det norske pantesystemet når sitt mål om 100 % pantegrad (92 % i 2022).