Meny
lasseknudsen_FIR.jpg

Øldoktoren

I snart 50 år har Lasse Knudsen jobbet for at ølet som nytes på hovedstadens puber og restauranter skal være av ypperste kvalitet. Det har han gjort så bra at han i dag bærer kallenavnet «doktor øl».

Lasse er utelivstekniker hos Ringnes. Jobben går ut på å kvalitetssikre tank- og fatølanleggene, slik at ølet smaker godt og er av god kvalitet . Mang en gang har han blitt oppringt av fortvilede bar- og restauranteiere som trenger hjelp med øl-anleggene sine, og da er det ingen forskjell på om det er søndag eller mandag, arbeidsdag eller ferie. Hvis Lasse kan, så stiller han opp uansett. – Til konas store fortvilelse, sier Lasse med et smil.

Trives med folk
For det er ute blant kundene Lasse trives best. Da er han i sitt ess. - Jeg har lært å hilse på språk som pakistansk, sri-lankisk, kinesisk og italiensk  Da vanker det vafler og kaffe, sier Lasse fornøyd. – Det eneste problemet er at de ofte fortsetter å snakke på sitt eget språk, ler han.

Ingen handyman
Lasse, som snart fyller 68 år forteller at han elsker jobben sin og at den også holder han i form. I løpet av en vanlig arbeidsdag tilbakelegger han flere kilometer. - Hvis Ringnes fortsatt trenger meg, så jobber jeg gjerne en stund til. Jeg er en rastløs type og går rett og slett på veggen av bare å være hjemme.

Ikke er jeg spesielt «handy» heller. Jeg kan kvalitetssikre øl-anleggene våre, jeg, sier Lasse, før han legger til: - Og så liker jeg å spille gitar og synge.

Oppdager ølfeil
Hvordan er det perfekte ølet?

-En stor skumtopp må det være. Mitt favorittøl er utvilsomt fatøl. Når det er sagt så smaker jeg gjerne øl fra andre bryggerier også, når det passer seg slik. Det er mye godt øl på markedet i dag, inkludert de alkoholfrie variantene. Jeg er den første til å innrømme at jeg har latt meg lure i blindtester når det er servert lettøl, ler han, før han utbryter: - Personlig syns jeg ofte øl serveres for kaldt. Det beste ølet holder mellom fire til seks grader. Da kommer smaken godt frem. Kaldere øl blir fort dødt og uten en skikkelig skumtopp. Og så må man naturligvis sørge for å ha et godt renset anlegg og riktig glassvask. En annen feil mange bartendere gjør er at de tapper ølet for raskt. En perfekt øl må jobbes med, men det er det mange som ikke tar seg tid til, dessverre, sier en engasjert Lasse.  

Nese for dårlig øl
Men etter så mange år i bransjen har du vel utviklet en nese for godt øl?

-Jeg er ikke kjent for å ha god luktesans, men lukten av dårlig øl oppdager jeg fort. Den lukten er ikke vanskelig å kjenne - selv med min nese, sier han med et smil.

Musikk og ishockey
Lasse har som nevnt en stor interesse for musikk. Trim utenom arbeidstiden tar han seg også tid til. Tre ganger i uken møter han treningskompisene på Idrettslaget Jutul for trening i skog og mark. - Så sant det ikke kolliderer med jobben jeg har som speaker i ishockeyklubben Frisk-Asker.  Jeg husker godt gullalderen med Mats Zuccarello og Abbot-gutta. Det var stort!, sier Lasse.

Har du noen gang vurdert å jobbe med noe annet?

-Nei, jeg startet på Frydenlund rett fra skolebenken som 18-åring – 2. februar 1972. Etter det har det bare vært bryggeriet for meg. Det har vært en fin reise, og jeg har blitt kjent med mange fine folk på min vei. Jeg har vært med på store endringer i løpet av alle disse årene, men for meg personlig står ordet «kvalitet» alltid øverst på listen. I avgangsvitnemålet mitt fra skolen stod det at Lasse Knudsen vil kunne bli en «god medarbeider hvis han kommer under kyndig ledelse». Det har det åpenbart vært hos Ringnes, siden jeg fortsatt kan brukes, avslutter han.

 

Se øvrige portrettintervjuer her. 

 

«Personlig syns jeg ofte øl serveres for kaldt. Det beste ølet holder mellom fire til seks grader. Da kommer smaken godt frem.»

Lasse Knudsen
Øldoktor og hockeyspeaker

 

Navn: Lasse Knudsen 
Alder: 67 år (snart 68!)
År i Ringnes: Snart 50 år 
Stilling:
Utelivstekniker
Hederstittel: Øldoktor
Hobby: Hockeyspeaker for Frisk/Asker 
Spisskompetanse: Har nese for dårlig øl  

 

Ni kjappe med Lasse:
Ski eller løping = Skog og mark uten ski 
Ligge eller sitte på sofaen = Begge 
Messi eller Marit Bjørgen = Bjørgen 
Ferie i Norge eller utlandet = Begge 
Kjøtt eller fisk = Fisk 
A eller B menneske = A
Tog eller bil = Bil 
Sjøen eller fjellet = Fjellet 
Hund eller katt = Hund