Meny

Slik har øl uten alkohol blitt en ny favoritt blant nordmenn

Øl uten alkohol er i kjempemedvind for tiden, og nå kjøper vi 20 prosent mer av drikken enn for fem år siden.

Vi har aldri drukket så mye øl uten alkohol som vi gjør nå. Siden 2013 har salget økt med en femtedel, og i første halvår av 2018 ble det solgt nesten 10 prosent mer øl uten alkohol her i landet enn i første halvår av 2017.

Samtidig viser en undersøkelse fra YouGov at vi mener alkohol ikke er akseptabelt i en lang rekke sosiale sammenhenger, og at 44 prosent av øldrikkerne mener øl uten alkohol er et godt alternativ i slike situasjoner.

Noe har skjedd med folkesjela

– Mange har blitt mer helsebevisste, men det er nok flere grunner til at folk har omfavnet øl uten alkohol så til de grader i de senere årene, mener Pål Strutz fra Munkholm.

Ifølge ham må det ha skjedd noe mer komplisert med folkesjela når vi har gått fra å betrakte øl uten alkohol som noe du «måtte» drikke fordi du var sjåfør, gravid eller bakfull, til å tenke på det som en frisk, god og fullverdig tørsteslukker og drikke til god mat.

Øl uten alkohol er sosialt akseptert overalt

Strutz peker spesielt på tallene fra YouGov som sier noe om hva vi mener er sosialt akseptabelt og ikke.

– I situasjoner der vi kanskje har skikkelig lyst på en øl – på stranda, etter trening eller på grillfest der det er barn til stede – mener rundt halvparten av øldrikkerne i undersøkelsen at det ikke er ok å nyte alkohol. I alle disse sammenhengene er det derimot akseptabelt å drikke øl uten alkohol, og ifølge de seneste salgstallene har mange flere nå fått øynene opp for dette, sier Strutz.

Nye alkoholfrie trender

 

Ungdom drikker mindre enn foreldregenerasjonen

Det er også en annen nasjonal og internasjonal trend som spiller en viktig rolle for salget av øl uten alkohol. Yngre mennesker drikker mindre alkohol enn foreldregenerasjonen, og de har et helt annet fokus på sunnhet og helse.

– I noen miljøer er det rett og slett ikke trendy å drikke mye alkohol, og man ønsker å være i topp form og utnytte morgendagen, uten å kaste bort timer på å være bakfull, påpeker Strutz.

Mer å velge mellom i hyllene med alkoholfritt øl

Parallelt med at interessen for øl og spesialbrygg har eksplodert både her hjemme og i utlandet, har utvalget av øl uten alkohol også vokst. Siden det brygges på samme måte som alkoholholdig øl, kan øl uten alkohol også være for eksempel hveteøl, fatøl, bayer eller juleøl.

– Det betyr også at du kan begynne å matche øl uten alkohol til ulike matretter, sier Pål Strutz, som selv har testet alle de ulike typene Munkholm til ulike typer mat.

Dette velger Pål Strutz til grillmat

  • Burger, svin og annet rødt kjøtt: Munkholm Bayer (mørk lager)
  • Sterkt krydret grillmat: Munkholm Original (lys lager)
  • Kylling, hvit fisk: Munkholm Fatøl (mørk lager)
  • Skalldyr, laks og lyst kjøtt: Munkholm Weiss

Øl uten alkohol føles som en skikkelig premie

En annen interessant utvikling er at salget av en del andre alkoholfrie drikker har falt, mens øl uten alkohol har vokst.

– Det kan ses i sammenheng med at det å åpne en flaske eller boks med øl faktisk føles som en skikkelig premie, alkohol eller ei, sier Strutz.

– Og når man kommer til en fest, middag eller andre sosiale samlinger og ikke vil eller kan drikke alkohol, vil nok mange sette mye større pris på å bli tilbudt en flaske øl uten alkohol enn et glass vann, brus eller eplemost. 

5 ting du kanskje ikke visste om øl uten alkohol

  1. Det inneholder akkurat de samme ingrediensene som vanlig øl
  2. Det krever mer nøyaktighet å brygge enn vanlig øl
  3. Det kan med fordel drikkes etter tøffe treningsøkter
  4. Det inneholder mindre kalorier enn skummet melk
  5. Det finnes i flere spennende smaksretninger