Mocktails har blitt årets store drikketrend både her hjemme og internasjonalt. Prøv disse deilige alkoholfrie alternativene i sommerferien!
Enten du nyter ferien til fjells eller har lange, late dager ved sjøen, kan du nyte drinker uten alkohol med god samvittighet.
– Sommeren er også den aller beste sesongen for ingredienser som bær og frukter som virkelig løfter spennende mocktails til nye høyder, sier mocktail-ekspert Marianne Erdal Mogstad hos Schweppes.
Internasjonal trend som du kan «ta med deg hjem»
Mocktails har tatt helt av i storbyer som New York og London, hvor enhver cocktailbar med respekt for seg selv nå tilbyr egen mocktail-meny.
Les mer om den internasjonale mocktail-trenden her
– Hvorfor ikke være trendy selv, og overraske gjestene dine med en velsmakende mocktail hjemme eller på hytta? Det er bare å bruke fantasien med sommerens friske frukter og deilige bær, oppfordrer Erdal Mogstad.
Godt og lett å lage
Mocktails er både velsmakende og lette å lage. Hvis du er på fjellet i sommer, kan du for eksempel plukke noen tyttebær og finne et par einergrener.
– Slik kan du enkelt trylle frem en nydelig mocktail med inspirasjon fra den norske fjellheimen, sier Erdal Mogstad.
Her er ni spennende mocktail-oppskrifter som tar utgangspunkt i deilige råvarer som mango, tyttebær og mynte. Alle passer perfekt til fest ved sjøen og til fjells:
Oppskrift 1: Melonfest
2 skiver vannmelon
15 ml sukkerlake
15 ml limejuice
6 – 10 isbiter, knust
100 ml Schweppes Lemon
Slik gjør du: Blend vannmelon med stavmixer eller i blender, ha i sukkersirup og limejuice. Knus isbitene eller kjøp ferdig knust, ha isbiter i glasset, hell over vannmelonblandingen og rør sammen. Hell tilslutt over Schweppes Lemon.
Garnityr: Vannmelon og mynte blader
Sukkerlake: 5 dl sukker og 3 dl vann. Kok opp og la det småkoke til sukkeret har løst seg opp etter ca fem minutter. Avkjøl før bruk.
Oppskrift 2: Indian Summer/Fjellfrisk
150 ml Schweppes Indian Tonic water
30 ml einebærsirup
1 ss tyttebær
3 isbiter
Slik gjør du: Bland Schweppes Indian Tonic water og einerbærsirup og rør, ha i isbiter og tyttebær. Rør alt sammen og server.
Einerbærsirup: Ha 5 dl sukker og 3 dl vann i en kjele, tilsett friske einergrener og kok det opp sammen i en tykkbunnet kjele til sukkeret er smeltet. Avkjøl sirupen før bruk.
Garnityr: Einer-kvist.
Oppskrift 3: Rød friskus
3 – 4 ss bær (kan være frosne) Rips, bjørnebær, blåbær, bringebær ol.
15 ml agavesirup
15 ml sitronjuice
100 ml Schweppes Russchian
5 isbiter
Slik gjør du: Ha isbiter i glasset, hell over agave sirup og sitron juice og rør sammen. Ha bær i glasset og hell over Schweppes Russchian.
Garnityr: Vaniljestang
Tips: Agavesirup får du i de fleste dagligvarebutikker med litt større utvalg, eks Meny, Coop og Jacobs.
Oppskrift 4: Grønn drøm
God neve koriander ca 10 stilker.
15 ml limejuice
15 ml sukkerlake
100 ml Schweppes Mint & Lime soda
5 - 10 isbiter knust
Slik gjør du: Blend koriander og limejuice. Ha blandingen sammen med isbiter og sukkersirup og rør det sammen, ha knuste isbiter i glasset og hell på Schweppes lime og mynte soda.
Garnityr: Koriander og lime
Sukkerlake: 5 dl sukker og 3 dl vann. Kok opp og la det småkoke til sukkeret har løst seg opp etter ca fem minutter. Avkjøl før bruk.
Oppskrift 5: Sensommer
40 ml tranebærjuice
15 ml sukkerlake
1 ss tyttebær
1 – 2 ranker rips
100 ml Schweppes Bitter Lemon
4 isbiter
Slik gjør du: Rør sammen tranebærjuice og sukkersirup i glasset, ha i isbiter og bær. Til slutt hell på Schweppes Bitter Lemon.
Garnityr: Rips og tyttebær
Sukkerlake: 5 dl sukker og 3 dl vann. Kok opp og la det småkoke til sukkeret har løst seg opp etter ca fem minutter. Avkjøl før bruk.
Oppskrift 6: Ginger Power
30 ml granateplejuice
15 ml myntesirup
15 ml sitronjuice
100 ml Schweppes Ginger Ale
4 isbiter
Slik gjør du: Rør sammen granateplejuice, myntesirup og sitronjuice, ha over isbiter og hell på Schweppes Ginger Ale.
Myntesirup: 5 dl sukker 3 dl vann. Frisk peppermynte/mynte. Kok det opp så sukkeret løser seg opp. Avkjøl før bruk.
Garnityr: Ingefærskive
Tips: Granateplejuice finnes som ferdig juice.
Oppskrift 7: Sommerbris
15 ml kanelsirup
30 ml eplejuice
15 ml limejuice
100 ml Schweppes Mint & Lime Soda
5 – 6 isbiter
Slik gjør du: Rør sammen eplejuice, limejuice og kanelsirup. Ha blandingen sammen med isbitene, hell over Schweppes Mint & Lime Soda.
Kanelsirup: Lag sukkerlake med tre kanelstenger i la det småkoke i ca. 10 min. Avkjøl før bruk.
Sukkerlake: 5 dl sukker og 3 dl vann. Kok opp og la det småkoke til sukkeret har løst seg opp etter ca fem minutter. Avkjøl før bruk.
Garnityr: Kanelstang
Oppskrift 8: Mango summer
½ mango
1 dl kokosvann
1 ts agavesirup
Mynte blader 3 – 5
100 ml Schweppes Mint & Lime Soda
8 knuste isbiter
Slik gjør du: Blend mango og kokosvann. Ha i agave sirup og mynteblader. Ha på isbiter. Rør sammen alt før du tilslutt heller på Schweppes Mint & Lime Soda.
Garnityr: Kokoschips og mynte
Tips: Agavesirup får du i de fleste dagligvarebutikker med litt større utvalg, eks Meny, Coop og Jacobs.
Oppskrift 9: Sommerkveld
15 ml anissirup
15 ml limejuice
50 ml sort iste sitron
100 ml Schweppes Soda
6 isbiter
Slik gjør du: Rør sammen anissirup, limejuice og sort iste. Ha på isbiter og ha i dillkvisten. Hell over Schweppes Soda.
Anis-sirup: 5 dl sukker 3 dl vann. 20 anis stjerner. Kok opp til sukkeret løser seg. Avkjøl før servering.
Garnityr: Dill og anis