Meny
Faisal-FIR-.jpg

- Jeg håper at min historie inspirerer andre

Faisal Hayat Malik (47) var befal i den pakistanske hæren og jobbet i generalens personlige stab ved den regionale overkommandoen til forsvaret. Etter at han giftet seg i 2001 kom han til Norge i 2003. Året etter startet han som vikar på lageret til Ringnes. I dag er han lagerdirektør i drikkevareselskapet.

- Jeg fikk jobb på «plukken» - som er der hvor paller med drikkevarer klargjøres og lastes opp i lastebilene. Jeg fikk først høre at jeg var overkvalifisert til stillingen, men jeg ba likevel om å bli vurdert. Det var rett og slett ingen andre jobbmuligheter for meg. Utdannelsen min fra Pakistan var ikke overførbar til Norge, forteller Faisal.

Imponerende karrierereise
Og vikarjobben skulle vise seg å bli starten på en imponerende karrierereise. Faisal fikk raskt fast jobb, og etter åtte år i ulike stillinger fikk han sin første lederstilling i Ringnes. Året etter ble han avdelingsleder, og de påfølgende årene fikk han ansvaret for flere tunge internasjonale logistikkprosjekter på tvers av markedene i Carlsberg Gruppen – som Ringnes er en del av.

- Det var utrolig lærerikt og spennende. Det handler om å lære av hverandre. Noen ganger er det vi i Norge som sitter på verdifull kunnskap som andre har glede av, andre ganger er det motsatt, sier Faisal.

Moderne anlegg
I dag er han lagerdirektør og en del av ledergruppen til Supply Chain i Ringnes. Flere av hans tidligere ledere rapporterer i dag til Faisal.

På Ringnes’ lager på Gjelleråsen går årlig om lag 400 millioner liter øl, brus og vann inn og ut av hyllene. Selskapet har et lager som rommer ikke mindre enn 34.000 pallplasser.

– Da jeg begynte i Ringnes ble tomflaskene sortert og varene plukket manuelt. I dag er nesten alt automatisert. Jeg har fått være med på å utvikle et lager som er dimensjonert og satt opp for å dekke behovene i mange år fremover. Det har vært utrolig spennende. Anlegget er i dag topp moderne, og som natt og dag sammenlignet med da jeg begynte, fortsetter Faisal.

Toppkarakterer
Så du er selvlært innen logistikkfaget?

- Veldig mye har jeg lært meg gjennom praktisk arbeid, men jeg har også tatt fagbrev i logistikk. Det mest krevende var at jeg hadde hatt kun 2 ½ måned med norskundervisning, noe som er veldig lite når både pensum og undervisning utelukkende gikk på norsk. Men jeg bestemte meg for å klare det, og jeg gikk faktisk ut med toppkarakterer, sier han fornøyd.

Er det flere som burde hatt mer praktisk trening før de blir ledere?

- Jeg er tilhenger av utdannelse og syns det er viktig. Når det er sagt, mange kunne nok hatt godt av å øve seg som ledere for et mindre team nærmere «gulvet» før de blir satt til å lede større avdelinger og prosjekter. Da tror jeg karrierestegende etterpå blir enklere. Men «min karrierevei» er nok i overkant tidkrevende for de fleste, legger han til.

Forbilde

Du er den med minoritetsbakgrunn i Ringnes som har kommet høyest opp i «stillingspyramiden» i selskapet, hvis man kan si det sånn. Føler du seg som et forbilde?

- Jeg håper jeg er et forbilde, og jeg tenker på det rett som det er. Jeg håper at min historie inspirerer andre som ikke har et A4-utgangspunkt. Og da tenker jeg ikke bare på de med innvandrerbakgrunn. Jeg håper jeg kan være et eksempel på at alt er mulig dersom man er motivert, fortsetter han.

Sporty
Faisal drev mye med idrett i Pakistan og han var ganske god i både golf, basketball, landhockey og squash. Han står også på ski, men innrømmer at ferdighetene kunne vært bedre.

- Vi skulle ha en ledersamling på Kobberhaughytta for noen år siden. Jeg smurte meg totalt bort og veien inn ble ekstremt slitsom. Jeg mistet gruppen og en kollega ble sendt ut for å lete etter meg. Han fant meg heldigvis og etter litt å drikke fortsatte jeg turen. Men da uten ski på beina, ler Faisal.

Hva har Ringnes betydd for deg?
- Ringnes har betydd ekstremt mye for meg. Når jeg tar av hovedveien ved Gjelleråsen om morgenen og ser Ringneslogoen blir jeg «emotional». Det er min arbeidsplass. Jeg er veldig nært knyttet til selskapet. Det er her jeg har skapt en karriere. Ringnes har gitt meg så mange muligheter og gjort at jeg har truffet mange fantastiske folk. Noen har sluttet, andre er her fortsatt. Nest etter familien min er Ringnes det viktigste i livet mitt, avslutter Faisal.

 

Se øvrige portrettintervjuer 

 

 

«Jeg håper jeg kan være et eksempel på at alt er mulig dersom man er motivert»

Faisal Hayat Malik, lagerdirektør

 

 

 

Navn: Faisal Hayat Malik
Alder: 47
Stilling: Lagerdirektør
Hobby: Basket og squash
Født med ski på beina?: Nei

Ni kjappe med Faisal:
Ski eller løping = løping
Ligge eller sitte på sofaen = Ligge
Messi eller Marit Bjørgen = Kjenner ikke noen av dem
Ferie i Norge eller utlandet = Utlandet
Kjøtt eller fisk = Kjøtt
A- eller B-menneske = Legger meg sent og står opp tidlig
Tog eller bil = Bil
Sjøen eller fjellet = Sjøen 
Hund eller katt = Katt