Meny
Olaug-FIR2.jpg

Olaug brygger ølet ditt

-Jeg blir glad bare noen sier ordet øl, jeg, sier Ringnes’ nye bryggerimester Olaug Flakne.

Skjønt, helt ny i rollen som bryggerimester er hun på ingen måte. Det er snakk om et historisk comeback fra en legende i den norske ølbransjen. Olaug var nemlig Ringnes’ første kvinnelige bryggerimester da hun som 24-åring gikk rett fra skolebenken på NTNU (daværende NTH) til bryggerimesterutdannelse.

- Jeg hospiterte ved syv ulike bryggerier i Norden, før jeg ble sendt til den Skandinaviske bryggerihøjskolen i København for mer opplæring og eksamen i 1998, sier Olaug.

Vis pilsen respekt
I 2010 ble Olaug mor, og hun følte seg samtidig klar for andre oppgaver. Siden den gang har hun hatt rollen som kvalitetssjef i Ringnes. En spennende og viktig jobb som hun har trivdes godt i. Men det skjer noe med sirkushester når de får lukten av sagmugg; fra 1. januar 2022 fylles dagene igjen med vann, humle, malt og gjær.

Er det vanskelig å lage et godt øl?

- Det er ikke nødvendigvis så vanskelig å lage et godt øl. Det som er krevende er å lage et øl som smaker godt, og som smaker det samme, hver gang. Spesielt gjelder det pils. Øl med veldig mye humlesmak er enklere. Da skjuler krydderet ølfeil. Det kan man ikke gjøre med pils. Et hvert avvik blir avslørt. Jeg syns egentlig folk bør vise god pils enda mer respekt, legger Olaug til.

Første kvinne
Hvorfor er det slik at øl er så tett knyttet til menn?

- Jeg deler ikke den oppfatningen. Og det at kvinner kun liker lyst, lett øl er en myte. Øl er kjønnsnøytral. At man må ha langt skjegg for å lage godt øl er heller ikke sant. I Ringnes er vi i dag sju personer som har tatt bryggerimesterutdannelse. Av dem er fire kvinner. Jeg syns det sier sitt, jeg, smiler Olaug.

IPA er favoritten 
Hun trekker frem IPA, dersom hun skal peke på en personlig favoritt. Men hun er rask til å understreke at ølpreferansen endrer seg etter været og omgivelsene. Ikke minst hvis det blir servert mat til. - Pils er også en "vinner" i mange anledninger, legger hun til.

Dommer i World Beer Cup 
To ganger har Olaug vært dommer i World Beer Cup i USA. Det er hardt arbeid med mange timers forberedelse. Og i løpet av selve konkurransen smaker og bedømmer hun flere hundre øl i løpet av noen dager.

- Nettavisen hadde en klikkvinner om at «Olaug drikker 30 øl - før lunsj». Jeg må understreke at det var mer «sipping» enn «drikking». Det hele ble gjennomført i ordentlige former, ler hun.

Ølsignatur
Tenker du noen gang på at 50 prosent av ølet som drikkes i Norge er med din signatur?

Ja, og det er spennende. Samtidig er vi jo et team i Ringnes, så vi er flere som tar ansvar hvis vi ikke lykkes. Og like mange som feirer når det går bra.

Du har vært i Ringnes i 25 år. Hvor er du om ti år?

I Ringnes. Bryggeriet er en så viktig del av identiteten min. Vi har de beste merkevarene og de flinkeste folka. Hvorfor skal jeg bytte?

 

Se øvrige portrettintervjuer her. 

 

«Det er ikke nødvendigvis så vanskelig å lage et godt øl. Det som er krevende er å lage et øl som smaker godt, og som smaker det samme, hver gang»

Olaug Flakne
Bryggerimester 

 

Navn: Olaug Flakne
Kommer fra: Levanger
År i Ringnes: 25 år
Tittel: Bryggerimester 
Spisskompetanse: Brygge øl 
Hobby:
 Reise, venner, ski

 

Ni kjappe med Olaug:
Ski eller løping = Ski
Ligge eller sitte på sofaen = Sitte 
Oddvar Brå eller Marit Bjørgen = Marit Bjørgen!  
Ferie i Norge eller utlandet = Utlandet.  
Kjøtt eller fisk = Kjøtt
A eller B menneske = C! 
Tog eller bil = Bil
Sjøen eller fjellet = Fjellet
Hund eller katt = Katt