Meny

Søtstoffer i brus

Ulike søtstoffer brukes til å gi søtsmak uten kalorier. Det finnes mange ulike søtstoffer og bare godkjente søtstoffer kan brukes i mat- og drikkeprodukter. De mest brukte søtstoffene i Ringnes’ brus er asulfam K og aspartam.

Alle søtstoffer som brukes i Norge må være godkjent av norske myndigheter. Før en godkjenning kreves det en risikovurdering av et uavhengig ekspertorgan. Norge har et EØS-harmonisert regelverk og det er European Food Safety Authority (EFSA) som gjennomfører risikovurderingene.

Aspartam
Aspartam er et av de tilsetningsstoffene som er grundigst undersøkt og matsikkerheten er bekreftet gjennom mer enn 200 studier. Aspartam ble godkjent i EU i 1981, men siden er det gang på gang undersøkt på nytt, også med tanke på virkningen på diabetikere. Uavhengige forskergrupper, Verdens Helseorganisasjon, EUs ekspert komité for matsikkerhet og mattilsynet i mer renn 130 land har alle konkludert med at aspartam er trygt. Aspartam er om lag 200 ganger søtere enn vanlig sukker. Det er laget av to aminosyrer og forekommer i vanlige næringsmidler som melk, egg, fisk og kjøtt. Aspartam fordøyes på samme måte som slike matvarer.

Akseptabelt daglig inntak
ADI står for akseptabelt daglig inntak, og er den mengden man kan innta hver dag gjennom hele livet uten risiko for helseskade. Når det er satt en ADI-verdi for et søtstoff, settes det mengdebegrensning for bruk av stoffet i mat og drikke som skal sikre at denne verdien ikke overskrides.

Aspartam har en verdi for ADI på 40 mg/kg kroppsvekt per dag. Det betyr at en person som veier 60 kg kan drikke fire liter lettbrus som inneholder den maksimale tillatte mengden med aspartam, hver eneste dag gjennom hele livet, før han eller hun kommer over den anbefalte ADI-verdien.

Trygt
Aspartam er helt trygt å bruke for de fleste i befolkningen, inkludert barn, diabetikere, og gravide eller ammende. Et unntak er mennesker som er født med føllings sykdom (fenylketoneri -PKU), hvor kroppens evne til å bryte ned fenylalanin er sterkt redusert. På mat- eller drikkevarer som inneholder aspartam opplyses det derfor om at produktet inneholder fenylalanin.

Asulfam K
Forskerne har konkludert med at asulfam K er trygt for mennesker og godkjent for bruk i næringsmidler av helsemyndigheter i 100 land, inkludert EU. Det er et av de mest brukte søtstoffer i verden. Acesulfam K er 100 - 200 ganger søtere enn sukker og gir søtsmak uten kalorier eller fare for tannråte.  Acesulfam K akkumuleres ikke i kroppen, men utskilles i urinen.

Sukkerfrittboom
Sukkerfri drikke har vært viktige for nedgangen i sukkerinntaket, og Norge er verdensledende når det gjelder sukkerfri brus. I 1998 var 80 prosent av brusen vi drakk tilsatt sukker. I dag er andelen nede i under 30 prosent. I Ringnes nærmer vi oss en sukkerfrittandel på 90 prosent.

Kilde: Drikkeglede

 

Tilbake til helseløftet