Meny
Herobilde Emballasje

Emballasje

Slik jobber vi for å redusere klimaavtrykket fra vår drikkevareemballasje

Som Norges største drikkevareleverandør er vi mer opptatt av flasker og bokser enn de fleste. Vår interesse går også langt utover emballasjens funksjonalitet. I jakten på den beste emballasjen blir det stadig viktigere å finne løsninger som reduserer emballasjens klima- og miljøavtrykk.

Emballasje utgjør halvparten av klimaavtrykket

Vi er de første til å innrømme at vi har en jobb å gjøre: Halvparten av det vi omtaler som vårt klimaavtrykk kommer fra emballasje. Nettopp derfor jobber vi også med å gjøre eksisterende emballasje mer klimasmart. 

Vi vet ikke hvordan fremtidens emballasje ser ut, men den SKAL ha et lavest mulig klimaavtrykk og være av fossilfrie materialer.

For oss er jakten på den ultimate emballasjen en vedvarende prosess – drevet fram av vilje, kunnskap og nytenking. Vi er grunnleggende optimistiske når det gjelder hva vi kan få til sammen med kloke hoder i og utenfor vår organisasjon.

Jakten på den perfekte drikkevareemballasje

Plast, aluminium eller glass? Ringnes’ egen emballasjeekspert, Sølvy Aslaksen, forteller om hva som er styrkene og svakhetene til de ulike emballasjetypene.

 I 2021 kom 57,5 prosent av drikken fra Ringnes til dagligvarebutikker og kiosker fra plastflasker. 40,1 prosent var aluminiumsbokser, mens 2,3 prosent var glassflasker. Valget av emballasje er viktig når vi setter sammen porteføljen vår.

- Når vi utvikler produkter og velger en emballasje, er det mange hensyn å ta: Den må tilfredsstille de krav myndighetene stiller til mattrygghet og være attraktiv og brukervennlig. Men like viktig er det å sikre at vi benytter emballasje som kan samles inn, gjenvinnes og brukes på nytt, forteller Sølvy.

Plast: Lavest klimaavtrykk

Men hvilken emballasje er egentlig best?

– Jeg vil ikke sette dem opp mot hverandre. Det er forskjellige egenskaper knyttet til de ulike emballasjene. Plast har for eksempel de siste årene fått mye oppmerksomhet fordi plast som havner i naturen truer dyre- og plantelivet både på land og i havet. Samtidig er det et faktum at drikkeflasker av plast består utelukkende av såkalt PET-plast. Det gjør dem meget godt egnet for resirkulering. I Norge samles hele 92,8 prosent av flaskene som er solgt inn gjennom pantesystemet – noe som er i verdenstoppen, forteller hun – og legger til:

– Plast er en meget lett og fleksibel emballasje som enkelt kan produseres i ulike former og størrelser. Det er dessuten en robust emballasje som ikke knuser.

Ikke evigvarende

Et minus med plast sammenlignet med glass og aluminium er at den ikke er evigvarende. Det bør tilføres en liten andel ny plast med den resirkulerte plasten for å sikre at flaskene kan gjenvinnes flest mulig ganger.

Med dagens teknologi bør en flaske inneholde omtrent 20 prosent ny plast og 80 prosent resirkulert plast.

– I dag er resirkulert plast den drikkevareemballasjen som gir det laveste CO2 -avtrykket, sier Aslaksen. Får dere noen andre tilbakemeldinger om plast som emballasje? – Noen synes plastflasker kan være litt myke. Vi har prøvd å finne den tykkelsen som gjør at vi bruker minst mulig emballasje samtidig som den oppleves som brukervennlig.

Holdbarheten er også noe kortere for plast enn for glass og aluminium ettersom drikkevareemballasje av plast ikke er 100 prosent tett og over tid vil lekke noe kullsyre, sier emballasjeeksperten.

Stadig flere foretrekker boksen

Bokser av aluminium er en stadig mer populær emballasje i Norge. De samles inn gjennom pantesystemet akkurat som plast med samme høye innsamlingsgrad. En stor fordel med aluminium er at den kan gjenvinnes om og om igjen. – Boksene vi benytter i dag består av om lag 55 prosent resirkulert aluminium. Vi har imidlertid som mål å klare å øke denne andelen, slik at CO2 -avtrykket kommer på nivå med de resirkulerte plastflaskene og kanskje mindre. En annen fordel med aluminium er at det er en tett emballasje som gir god kvalitet og lang holdbarhet. Den har imidlertid ingen kork, så bokser konsumeres i all hovedsak på én gang og oftest av én person, sier Aslaksen.

Den eksklusive glassflasken

Den tredje flaskeemballasjen Ringnes benytter er glass. – Det er noe eksklusivt med glassflaskene, og mange foretrekker glassflasker på bordet når man skal kose seg. Glass er en helt tett emballasje som bevarer produktkvaliteten og gir lang holdbarhet. Det er også et materiale som kan gjenvinnes igjen og igjen.

Selv om det ikke er pant på glassflasker, er vi faktisk like flinke til å returnere glass som panteemballasjene. Svakheten i et bærekraftperspektiv er at glass er mye mer energikrevende å gjenvinne enn plast og aluminium. Det er også relativt tungt å transportere glass, i tillegg til at den kan knuses, avslutter Ringnes’ egen emballasjeekspert, Sølvy Aslaksen.

Les om våre bærekraftsløfter

Relaterte saker

Carlsbergs ESG-rapport for 2023

Carlsbergs ESG-rapport for 2023

09.02.24

Carlsberg Group opprettholder momentum mot målene og forpliktelsene i Together Towards ZERO and Beyond (TTZAB), som ble lansert i august 2022. Med sine ESG- og menneskerettighetsrapporter for 2023 markerer gruppen sitt første fulle år med TTZAB-programmet og viser jevn fremgang på tvers av sine elleve fokusområder. Les Carlsbergs rapporter her.

I mål: Nå er alle Ringnes’ plastflasker laget av 80 % resirkulert materiale

I mål: Nå er alle Ringnes’ plastflasker laget av 80 % resirkulert materiale

22.12.23

- Denne uken går siste del av porteføljen vår over til flasker bestående av 80 % resirkulert plast. Det er en viktig milepæl for arbeidet med Plastløftet vårt, sier Ringnes’ egen emballasjeekspert, Sølvy Aslaksen.
Ringnes starter overgangen til festede korker

Ringnes starter overgangen til festede korker

20.10.23

Ringnes bytter nå til korker som fortsatt vil henge fast til flasken etter at den er åpnet. Først ut er Farris. I løpet av de kommende månedene kommer hele Ringnes’ portefølje med de nye korkene. Det vil si Imsdal, Pepsi MAX, Mozell og Solo, blant annet. Bakgrunnen for endringen er et krav i EUs plastdirektiv.