Meny
Erik-Torkelsen-FIR.jpg

Taler arbeidernes sak

I mai 1990 fikk Erik Torkelsen sommerjobb som sjåfør for Ringnes. 31 år senere har han fortsatt Ringnes som arbeidsplass.

-Usedvanlig mange trivelige kolleger er nok hovedgrunnen til at jeg har blitt værende i alle disse årene. Og så har det vært en trygg arbeidsplass med ordnede forhold, sier han.

Aktiv i fagbevegelsen
De fleste av årene har Erik vært aktiv i fagbevegelsen. De siste som leder for Ringnes’ lokale klubb innen Norsk næring og nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) – som er en del av LO.

-Det startet med at de trengte en som kunne skrive, og plutselig var jeg sekretær i klubben. På det første møtet husker jeg at jeg tenkte «hva er det jeg gjør her?». Jeg trodde jeg hadde kommet til et galehus. Etter hvert skjønte jeg at det var struktur i galehuset, ler Erik.

Krevende omstillinger
Erik legger ikke skjul på at Ringnes og bransjen har vært gjennom store og krevende omstillinger.

- Da jeg startet i Ringnes var vi 3500 ansatte. I dag er vi under 900. Det har vært mange omstillingsprosesser og jeg har sagt farvel til flere gode kolleger underveis. Det gjør nok at jeg etter hvert kanskje har blitt litt «tykkhudet», sier han.

Selv har Erik hatt 14 ulike forflytninger opp gjennom årene (distribusjon, tapperiet, lager & prosess). Én gang fikk han beskjed om at han var overtallig. – Det var en fredag klokken 12 i 1993. Ringnes hadde flyttet distribusjon & lager til Gjelleråsen og behovet for sjåfører var mindre.

– Så viste det seg at de trengte folk til innvendig tankvask og jeg fikk beskjed om å møte opp mandag kl. 07.00, sier Erik.

Sjåføren
Han har vært innom flere avdelinger innen produksjons- og lagervirksomhet, men de fleste årene har han jobbet som sjåfør. – På et vis er sjåføryrket enkelt og ukomplisert. Mye kan gå på rutine, og det er ikke noe negativt med det. Det føles fritt, selv om det er en masse krav til utførelse. Men man får jobbet selvstendig, og det liker jeg, legger han til.

Hvis du skulle valgt å jobbe med noe annet, hva ville det vært? -Jeg er utdannet maskiningeniør, men har aldri praktisert yrket. Jeg tror det måtte blitt tømrer eller elektriker. Jeg liker å bygge. Skru ting fra hverandre har jeg alltid vært fasinert av. Jeg bor i et hus fa 1937, så det har blitt mye snekring opp gjennom årene, legger Erik til.

Skiløper
Men noe liv på latsiden lever Erik Torkelsen ikke. Hvert år trener han mellom 330 og 350 timer, og et av de store høydepunktene er det 54 km lange Birkebeinerrennet. – Jeg har til og med greid hele to merker opp gjennom årene. Jeg er veldig glad i å gå på ski.

Har du et forbilde? Noen du beundrer?

-Jeg har sansen for Peter Garret, vokalist & frontfigur i gruppen Midnight oil. Han er en idealist som står for noe ekte. Det er ikke bare prat.

 

Se øvrige portrettintervjuer her

 

«Usedvanlig mange trivelige kolleger er nok hovedgrunnen til at jeg har blitt værende i alle disse årene.»

Erik Torkelsen
Sjåfør og fagforeningsleder

 

Ni kjappe med Erik:
Ski eller løping = Ski
Ligge eller sitte på sofaen = Ligge 
Oddvar Brå eller Marit Bjørgen = Oddvar Brå
Ferie i Norge eller utlandet = Utlandet 
Kjøtt eller fisk = Fisk
A eller B menneske = A
Tog eller bil = Tog
Sjøen eller fjellet = Sjøen
Hund eller katt = Katt