Meny
Roy_FIR_logo.jpg

Med stødig hånd på rattet

Roy Brenne Kystad har vært kaptein på det norske landslaget i amerikansk fotball. Til daglig jobber han som sjåfør i Ringnes – en arbeidsplass han har hatt i 39 år.

Når Roy kjører ut varer og møter butikkansatte, er han opptatt av at alt er på stell. - Vi er siste leddet ut mot kundene våre og må gjøre jobben ordentlig. Selv om det var lettere å bygge relasjoner før da vi kjørte faste ruter og det var mer personlig kontakt, opplever jeg at butikksjefene fortsatt setter stor pris på oss og jobben vi gjør, sier 59-åringen.

Hva er det beste med å være sjåfør?

- Jeg liker frihetsfølelsen jeg får av å være min egen sjef. Det å få være ute blant folk og kunder trives jeg godt med, fortsetter Roy. 

Starter tidlig
Arbeidsdagen til de fleste sjåførene i Ringnes starter allerede klokken seks om morgenen.  

- Selv om vi starter tidlig, er det faktisk mange som kommer før tiden for å slarve litt i kantina. Det er et veldig godt miljø med mye fleiping og latter, sier han videre, før han legger til: - Ringnes har vært en god arbeidsplass. Det er orden i sakene, lønna kommer når den skal og det er fokus på sikkerhet.

Falt av løftelemmen
Det siste setter han spesielt pris på etter selv å ha vært utsatt for en arbeidsulykke for noen år siden. - Jeg trillet jekketralla mens jeg gikk baklengs over løftelemmen, men jeg feilberegnet avstanden og falt ut over kanten. Det var 1,5 meter rett ned i asfalten. Heldigvis fulgte ikke tralla som veier 300 kg etter, men leggbeinet brakk tvers av og beinet holdes fortsatt på plass av skruer. Det er fort gjort å gjøre en feil, derfor er jeg glad for at Ringnes virkelig har satt HMS på dagsorden de siste årene, legger han til.

Mannsdominert yrke
Er det en grunn til at det stort sett er menn som er sjåfører?

-Sjåføryrket har tradisjonelt sett vært mannsdominert i alle år, men det er jo ingen god forklaring. Tidligere var det flere tunge løft, men nå er truckene batteridrevne. Det er ingen god grunn for at ikke flere jenter kunne - og burde - vært sjåfører og gjort en like god jobb som gutta, mener Roy.

Kapteinen
Roys store lidenskap er amerikansk fotball. Med sin sterke fysikk og 204 cm på strømpelesten hadde han fast plass på laget i såkalt «offensiv førstelinje». Hovedoppgaven var å bane vei for medspillerne som kom løpende bak ham. – Jeg var faktisk kaptein både på laget Vålerenga Trolls og landslaget, forteller han.

I dag er det sønnen på 19 år som viderefører karrieren i amerikansk fotball, mens Roy selv bidrar som speaker og altmuligmann. Datteren til Roy har for øvrig vært innom landslaget i basket, så det er ikke noe å si på idrettstalentet til familien. – Mye tid har gått med til å følge opp idretten til ungene, men det er det verdt. Jeg trives godt i idrettsmiljøet, fortsetter han.

Blir du noen gang sint?
- Som yrkessjåfør må jeg innrømme at jeg lar meg irritere over alle de som kun tenker på seg selv i trafikken. Snikere som kaster seg inn i køen uten å ta hensyn har jeg lite til overs for. Dessverre syns jeg det har blitt mer uvettig kjøring de siste årene.

Hva gjør deg glad?
- Akkurat nå bygger vi hytte på fjellet, og det er spennende å følge fremdriften. Jeg tror vi kommer til å tilbringe mye tid der i årene som kommer, avslutter Roy.

 

Se øvrige portrettintervjuer her

«Det er ingen god grunn for at ikke flere jenter kunne - og burde - vært sjåfører og gjort en like god jobb som gutta.»

Roy Brenna Kystad, sjåfør


 

Navn: Roy Brenne Kystad
Alder: 59
Bosted: Oslo
Stilling: Ringnessjåfør
Egenskap: Speaker
Hobby:  Idrettsfar

Ni kjappe med Roy:
Ski eller løping = Ski
Ligge eller sitte på sofaen = Sitte
Messi eller Marit Bjørgen = Messi
Ferie i Norge eller utlandet = Norge
Kjøtt eller fisk = Kjøtt
A- eller B-menneske = Utvilsomt A-menneske.
Tog eller bil = Bil
Sjøen eller fjellet = Fjellet 
Hund eller katt = Hund