Mye har skjedd med drikkeboksen siden den ble lansert på 1930-tallet. Bare siden midten av 1950-tallet har vekten på boksen blitt redusert med hele 85 prosent.
En svært høy innsamlingsgrad kombinert med en økende bruk av resirkulert aluminium gjør at boksen kan seile opp som den emballasjetypen med det laveste klimaavtrykket i fremtiden.
Norge har lenge vært et boksland når det gjelder øl. 94 prosent av all øl i dagligvare kommer på boks. Nå ser man at boksen også vinner terreng i brushylla og at vann med kullsyre tilbys på boks.
I løpet av de to siste årene har boksandelen innen brus vokst fra 8 prosent til 13,3 prosent. Innen kullsyreholdig vann har markedsandelen gått fra 0,5 prosent til 5 prosent.
Aluminium er et evighetsmateriale som kan resirkuleres i det uendelige. Nettopp derfor er også 75 prosent av all aluminium som er produsert de siste 130 årene fortsatt i bruk.
Les mer om ulike drikkeemballasjer her
I våre drikkebokser bruker vi i snitt 55 prosent resirkulert aluminium. Målet er å øke andelen resirkulert materiale i boksene og dermed redusere klimaavtrykket fra denne emballasjevarianten enda mer.
Samtidig panter nordmenn mer enn 9 av 10 kjøpte drikkebokser. Nesten alle de resterende drikkeboksene blir fanget opp gjennom avfallssystemet.
BOKS-PLUSS
BOKS-MINUS
I tillegg til å være svært lett, noe som gjør at det er langt lavere negative miljøeffekter knyttet til transport, er materialet også svært sterkt. Boksene kan dessuten smeltes om og gjenbrukes et uendelig antall ganger. En boks som sendes til resirkulering kan være tilbake som boks i en hylle etter bare 60 dager!
Resirkulert bedre enn nytt
Nettopp prosessen fra råstoff til brukbart aluminium, som blant annet involverer energikrevende smelting, er i et miljøperspektiv en utfordring. Når det først er gjort, kreves det imidlertid bare en brøkdel (5 %) av denne energien til å resirkulere det aluminiumet som allerede er skapt.
Dette er også forklaringen på hvorfor bokser med resirkulert aluminium har et betydelig lavere klimaavtrykk sammenlignet med en boks utelukkende bestående av jomfruelig aluminium.
91,5 % – Andelen aluminiumsbokser som ble pantet i 2021
85 % – ølboksens vektreduksjon siden midten av 1950-tallet
75 % – Andelen aluminium produsert de siste 130 årene som fortsatt er i bruk
5 % – Mengden energi som trengs for å resirkulere sammenlignet med å fremstille ny aluminium