Meny

Gi glassflasken nytt liv!

Det blir ikke jul uten at julebrusen står på bordet, mener mange. Og flaskene skal være av glass – akkurat som de alltid har vært. Og når de leveres tilbake blir flaskene gjenvunnet igjen og igjen.

Bærekraftansvarlig i Ringnes, Emma Bjørke.

Bærekraftansvarlig i Ringnes, Emma Bjørke.

 

Knust glass i naturen er et trist syn og utgjør en kuttskadefare, ikke minst for våre firbente venner.

 Emma Bjørke er bærekraftansvarlig i Ringnes. Hun har en bønn til alle som er glade i julebrus på glassflaske: - Bli med på å gi den evig liv, slik at den kan skape god julestemning også i fremtiden. Det gjøres enkelt og greit ved å returnere flaskene via glassinnsamlingsordningene – enten det er til en av de mange igloene som er satt ut eller via en annen løsning.

 - Mens de store volumdriverne i dag tappes på plast eller aluminium, er glassflaskene på mange måter vår Rolls Royce-emballasje. Folk vil drikke fra glassflaske når de skal unne seg noe ekstra – enten det er julebrus til julebordet eller en ekstra god øl, forteller Bjørke.

Gunhild Solberg fra Sirkel

Markeds- og kommunikasjonssjef Gunhild Solberg i Sirkel.

-Returner flaskene
Tall fra Sirkel glass, som er ansvarlig for innsamling og gjenvinning av glass- og metallemballasje, viser at nordmenn har gode gjenvinningsvaner.

- Heldigvis er vi i Norge veldig dyktige på å levere tilbake glassflasker. Hele 95% av alle flaskene vi kjøper returneres til et av de mange glassinnsamlingspunktene som finnes – og det uten en panteordning. Det viser at de aller fleste av oss tar ansvar for miljøet og naturen. Men selv om vi er flinke er vi ikke i mål før alle flasker returneres, sier markeds- og kommunikasjonssjef i Sirkel, Gunhild Solberg.

Slik fungerer returordningen:

 

  1. Forbruker: Drikkevarer som er tappet på glassemballasje har et merke som forteller at det skal returneres til returpunkt for glass- og metallemballasje. Omtrent halvparten av befolkningen tilbys egne glassinnsamlingsordninger tilknyttet egen bolig.
     
  2. Kommunale og interkommunale renovasjonsselskaper samler inn glass- og metallemballasjen gjennom henteordninger eller returpunktene og frakter det innleverte glasset til Sirkels gjenvinningsanlegg i Fredrikstad.
  1. I Fredrikstad blir emballasjen sortert, renset og foredlet for videre bruk. Glass er en fantastisk råvare som kan brukes og skapes om til noe nytt uendelig mange ganger.

  2. a) Nytt glass: Glass smeltes om til råmateriale for nye produkter. Glasset med høyest kvalitet blir sendt til glassverk i Europa. Andelen resirkulert materiale i glassemballasje er meget høy. Det er i gjennomsnitt 90 prosent resirkulert glass i en grønn glassflaske.
    b) Glasopor: Det mest finknuste glasset brukes til å produsere Glasopor skumglass. Materialet har en god isolerende effekt og brukes som lett byggemateriale, for eksempel som lettfylling i vei og anlegg.