Et eget prosjekt er etablert, og følgende forpliktende mål er definert:
1. Bruke 1000 tonn mindre ny engangsplast i året
2. Sørge for at minst 50 prosent av plasten vi benytter er resirkulert
3. Fremme det norske pantesystemet og jobbe for 100 prosent gjenvinningsgrad
Og vi er godt i gang med arbeidet. Ved utgangen av 2019 hadde Ringnes redusert det årlige plastforbruket med 270 tonn. Andelen resirkulert plast var på 5,6 prosent.
LES MER: Ringnes’ bærekraftrapport
Et av grepene vi har gjort, er å ansette en egen emballasjeekspert, Solenne Roudot, som blant annet følger opp at vi i Ringnes klarer å omsette ambisjoner til konkrete, målbare resultater.
– Selv om det er jeg som er prosjektleder, er ikke Plastløftet mitt ansvar alene. I Ringnes er vi 900 ansatte som alle har et selvstendig ansvar for at vi skal nå våre mål om betydelig plastreduksjon, sier Solenne.
Hun opplever at interessen og engasjementet for dette feltet er stort i Ringnes.
– Jeg har fått mange innspill til hvordan vi skal bli kvitt unødvendig plast de siste månedene, sier Solenne. Hun er veldig fornøyd med hvordan det jobbes med miljøvennlig bruk av plast.
LES MER: Tar bølgen for et bedre miljø
Ringnes’ emballasjeekspert mener at plast i utgangspunktet er en meget god emballasje dersom den brukes riktig. Det vil si at den samles inn etter bruk, resirkuleres og brukes på nytt. Det er den unødvendige plasten og plast som havner i naturen vi må bli kvitt.
Gjennom pantesystemet, og nå snart et splitter nytt gjenvinningsanlegg i Norge, ligger alt til rette for at vi kan gi flaskene våre nytt liv.
– Vi må bare sørge for å pante alt. Alltid, påpeker Solenne.
Grønt Punkt Norge delte i vinter for første gang ut Plastløfteprisen. Ringnes vant
i klassen «Beste eksempel på økt bruk av resirkulert plast i emballasjen» for lansering av Imsdal-flasken av 100 prosent resirkulert plast.
LES MER: Lanserer Norges første vannflaske i 100 prosent resirkulert plast
90 prosent av plastflaskene som selges i Norge returneres gjennom den norske panteordningen. Det meste av det øvrige havner i restavfallet og forbrennes og blir energi. I Ringnes slår vi oss imidlertid ikke til ro med det. Målet er selvfølgelig 100% kildesortering og at vi panter alt – alltid.
Hos bransjens eget gjenvinningsselskap Infinitum, som er felleseid av drikkevareprodusentene og dagligvarekjedene – jobbes det nå med å bygge opp et norsk anlegg som kan resirkulere plasten som samles inn. Det ser vi i Ringnes frem til. Da kan vi langt på vei bli selvforsynte med resirkulert plast og det blir enklere å velge miljøvennlig.
SE FILM: Verdens beste pantesystem og nytt gjenvinningsanlegg for plast: